Ook jij kunt de dood omarmen

Ja lees de titel nog maar een keer. Ook jij kunt de dood omarmen. Misschien niet in drie makkelijke stapjes, niet in een vloek en een zucht. Zo werkt het niet. Maar geleidelijk aan kun je leren dood in de ogen te kijken. Met een beetje lef en levenslust.

Aan ieder leven komt ooit een einde.
Een fascinerende gedachte, vind ik. Fascinerend omdat het een wonder is.
Net zo’n wonder als een geboorte. Als een kindje eenmaal geboren is, kun je je niet voorstellen dat het er vlak daarvoor nog niet was. Net zoals wanneer een vogeltje dood neervalt, dan kun je je niet voorstellen dat het zojuist nog vloog.
Zo is het er en zo niet meer. Fascinerend.

Mogelijk is denken aan de dood voor jou beangstigend. Dat kan en is zeker niet gek. Misschien wel heel normaal en gezond. We worden allemaal geboren met een enorme doses levenskracht om hier op aarde onze weg te gaan en ons te verbinden met andere mensen.
En juist omdat we zijn gaan houden van anderen krijgen we angst dat die liefde ooit overgaat, dat er iemand van wie je houdt, overlijdt. Sommige mensen stoppen daarom die gedachte zover mogelijk weg.

Zo maakte ik laatst kennis met twee dames van 92 en 94 jaar.
De mevrouw van 92 kwam net uit het ziekenhuis en vertelde haar vriendin:
‘Woensdag ben ik thuis gekomen zodat ik hier kan sterven. En dat zal niet lang meer duren.’
Daarop zei haar oudere vriendin: ‘Dood? Nee, daar gaan we het niet over hebben, hoor. Dat komt later nog wel een keer.’

Twee dagen daarna overleed haar vriendin.
Wat had het mooi kunnen zijn als de dame van 94 aan haar vriendin had gevraagd hoe het voor haar was dat ze binnenkort zou overlijden. En of ze nog iets voor haar kon betekenen die laatste periode.
En dat ze daar samen een openhartig gesprek over zouden hebben.

Mijn ervaring is dat het je leven kan verrijken als je zo’n vraag durft te stellen, simpelweg omdat de dood onvermijdelijk is. Je voorbereiden op je eigen sterfelijkheid of die van een geliefde: je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Als je dat eng vindt, kan en wil ik je graag bijstaan met emotionele en spirituele ondersteuning.